miercuri, 13 iunie 2012

Transformare termodinamică

   O transformare termodinamică este o succesiune de stări prin care trece un sistem termodinamic când parametrii săi variază de la valorile din starea inițială la cele din starea finală.

   O transformare simplă este o transformare care respectă de la început și până la sfârșit aceeași lege de transformare. Exemple de transformări simple:
*Transformarea izocoră sau (legea lui Charles), care se petrece la volum constant;
*Transformarea izobară, care se petrece la presiune constantă;
*Transformarea izotermă, care se petrece la temperatură constantă;
8Transformarea adiabatică, care se petrece fără schimb de căldură cu mediul ambiant;
*Transformarea politropică, care se petrece cu exponent politropic constant;
*Transformarea izoentalpică, care se petrece la entalpie constantă;
*Transformarea izoentropică, care se petrece la entropie constantă.

   Transformare izocoră

   O transformare izocoră are loc la volum constant. O consecință este că lucrul mecanic exterior este nul. Căldura schimbată într-un astfel de proces este transformată în întregime în variația de energie internă a sistemului, materializată prin variația presiunii și temperaturii sistemului. Un exemplu de astfel de sistem este un vas închis încălzit. Perechea de parametri conjugați semnificativă este T-s.

*Legea de transformare:


*Variația parametrilor:



*Lucrul mecanic exterior este zero:




  Transformare izobară

   O transformare izobară are loc la presiune constantă. Un exemplu de astfel de transformare apare într-un cilindru închis (sistem termodinamic izolat) în care pistonul se mișcă, însă presiunea din cilindru rămâne constantă, de exemplu presiunea atmosferică. Perechea de parametri conjugați semnificativă este p-V.
*Legea de transformare:


*Variația parametrilor:




*Lucrul mecanic exterior:




   Transformare izotermă

   O transformare izotermă are loc la temperatură constantă. Un exemplu de astfel de transformare apare într-un cilindru închis în contact termic perfect cu mediul ambiant. Lucrul mecanic produs de piston este obținut din căldură, care este primită din mediul ambiant, temperatura rămânând constantă. Oricare dintre perechile de parametri conjugați p-V sau T-s sunt semnificative.
*Legea de transformare:


*Variația parametrilor:




*Lucrul mecanic exterior:




   Transformare adiabatică 

   O transformare adiabatică are loc fără schimb de căldură cu mediul ambiant. Un exemplu de astfel de transformare apare într-un cilindru închis izolat din punct de vedere termic cu mediul ambiant. Lucrul mecanic produs de piston este obținut din energia internă a sistemului. Oricare dintre perechile de parametri conjugați p-V sau T-s sunt semnificative.
*Legea de transformare:


*Variația parametrilor:








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu